Locuri de agrement în Râmnicu Vâlcea

July 3, 2024 by

Istorie Locala

 

 

Parcul Mircea cel Bătrân.

Parcul se află amplasat în centrul municipiului, pe Terasă. Arheologii au descoperit în acest loc o casă de negustor din timpul lui Mircea cel Bătrân. Familia Socolescu a ridicat o casă, care prin căsătorie a devenit a Lahovarilor. După ce a fost cumpărată de către oraş, a devenit Primăria urbei şi apoi Casa Copilului. Prin terasarea dealului s-au ridicat în partea de răsărit, ziduri asemănătoare unei cetăţi. În parc se află statuia lui Mircea cel Bătrân şi are în dreapta biserica „Maica Domnului” şi în faţă biserica romano-catolică „Sf. Anton de Padova”, ascunsă de nişte construcţii ale epocii ceauşiste. Astăzi parcul este invadat de mulţimea de porumbei hrăniţi de copii. Terasa coboară spre strada Regina Maria şi Calea lui Traian într-un spaţiu ca o prelungire a parcului, cu locuri pentru odihnă. Aici au loc diferite manifestări artistice muzicale de amploare şi tot aici se organizează cu un fast deosebit bradul de Crăciun.

Dealul Capela, amplasat la vestul mu­nicipiului, reprezintă un adevărat plămân care dă oxigen locuitorilor, dar din păcate astupă vederea spre munţii Buila. Se află la o înălţime de 440 m, fiind situat în mijlocul unei bogate păşuni de foioase, amenajată cu alei.

Baza de agrement Ostroveni.

Cel mai tânăr loc de agrement se află în zăvoiul Oltului la Ostroveni. Moderna bază este formată din bazine cu apă potabilă şi să­rată, plajă, căsuţe pentru odihnă, lac dotat cu bărci şi hidrobiciclete, terenuri sportive, o mică grădină zoologică, debarcader şi „un ochi de apă” special amenajat pentru pescuit. Faleza Olăneşti.

Se află amenajată de-a lungul unei mici porţiuni a râului Olăneşti, între parcul Ză­voi şi podul CFR, fiind loc de plimbare şi de acces către cartierul Ostroveni

Faleza Oltului.

Această faleză este rezultatul amenajării hidroenergetice din ultimele decenii. Este mult mai puţin folosită ca în trecut.

 

 

Sursa: Dicționarul istoric al localităților din județul Vâlcea, vol. I – Orașele, Editura Sitech, Craiova, 2009, p. 93.

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Judete