Categories
87

Vâlcea 1997: gazdă a colocviilor naționale ale CNCP, o instituție cu vocație editorială, aniversări-comemorări

Prezențe artistice

În țară

*    17-18 mai, Pitești-Argeș: Sesiunea de comunicări științifice a AFE Argeș: folcloristul Ion Piloiu (comunicarea „Obiceiul colindatului în Țara Loviștei”).

  • 4-8 august, Craiova: Festivalul-concurs național al interpreților cântecului popular românesc „Maria Tănase” – ediția XIV-a: vâlcencele Maria Militaru și Mioara Raica.
  • 12-14 septembrie, Sighișoara-Mureș: „Festivalul artelor”: Teatrul „Histrionii” din Băbeni cu piesa „Adevărul desptre războiul Troiei” de Bogdan Popian, în regia autorului.
  • 25-26 octombrie, Pitești-Argeș: Expoziția națională de artă naivă – ediția a XXIX-a: pictorul Teodor Duței (lucrare premiată și achiziționată).
  • 25-26 noiembrie, București, World Trade Center: Târgul investitorilor în turism: ceramistul Gheorghe Iorga (Horezu).

În lume

  • Iulie, Nişka Bania: Ansamblul folcloric „Miorița” Vaideeni a fost prezent, pentru a doua oară, la Festivalul internațional de folclor de la Nișka Bania – Serbia, evoluând în compania unor ansambluri din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia. Ansamblul a prezentat un program de cântece și jocuri păstorești, în spectacolele date în comuna Vukmanovo (Lupulești) – înfrățită cu comuna Vaideeni, și în stațiunea Nișka Bania. Onoarea de a încheia festivalul a revenit „Mioriței” din Vaideeni. În final, în hora păstorilor din Carpați s-au prins cu toții: artiști, spectatori, specialiști. Televiziunea din Belgrad a transmis secvențe din spectacolul „Mioriței”. Evoluția ansamblului din Vaideeni a fost „acompaniată” de Miljurko Vukadinovici, consulul Serbiei la București, și Zoran Stoianovici, directorul festivalului de la Niș. Turneul a fost realizat cu sprijinul lui Adam Jinaru, primarul comunei Vaideeni. Conducerea artistică a ansamblului a fost asigurată de coregrafa Maria Constantinescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *