Categories
115

Știați că primul serviciu poştal…?

În anul 1809,  poştalioane rapide făceau drumul dintre Budapesta şi Cluj, iniţial, o dată, apoi de două ori pe săptămână şi, în cele din urmă, zilnic. Începând din 1835, s-au integrat în acest serviciu şi întreprinzători particulari. Atunci au fost puse bazele unei astfel de întreprinderi de către Gaetano Biasini, italian stabilit la Cluj, care a iniţiat curse rapide de la Cluj, prin Szolnok până la Budapesta, dar şi prin Sibiu şi Braşov spre Bucureşti. Un alt întreprizător clujean a fost și un anume Lobmayer.

În anul 1870, serviciul poştal s-a mutat de la Hotelul Biasini în casa Eppel din Cetatea Veche, unde era şi staţia poştalioanelor care făceau curse de la Budapesta la Bucureşti. Pe atunci, cele mai moderne poştalioane, făceau drumul Budapesta – Clu în trei zile.

 

 

Clădirea Gării din Cluj s-a ridicat în anul 1902. Înainte de construcţia clădirii,  primele şine de tren au fost amplasate începând din 7 ianuarie 1869.  În 14 august 1873, a fost inaugurată linia Cluj-Braşov, iar în anul 1890 pe cea dintre Cluj-Napoca şi Oradea circulau,  zilnic,  3 personale şi 2 accelerate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *