Categories
115

Știați că Matia Corvin…?

La colţul pieţei Unirii cu strada Napoca, se află clădirea cunoscută cândva sub numele de Palatul Rhédey. Această clădire a avut un rol deosebit în istoria teatrului din Cluj. În sala de bal a palatului, în decembrie 1872 s-a înfiinţat primul teatru maghiar permanent.

 

Clădirea din Piaţa Unirii de la nr. 10, una din cele mai mari clădiri din piaţă, cunoscut şi ca Palatul Jósika, este numit de clujeni şi „casa cu picioare”, datorită celor patru coloane care susţin balconul aflat la primul etaj. O superstiţie legată de această casă și care s-a transmis, în timp, printre clujeni spune că elevul sau studentul care trece dimineaţa sub „picioarele” casei, va primi o notă proastă în acea zi.

 

Pe latura nordică a pieţei Unirii, se găsesc a serie de clădiri ale unor familii de negustori clujeni. Primele patru case – socotind de la strada Matei Corvin – prezentau o particularitate. Într-o pictură datând din sec. al XIX-lea, se văd podurile înalte şi deschise ale caselor, pe care negustorii le foloseau ca depozit. Marfa adusă cu căruţe în faţa caselor, trebuia descărcată în pod. Pentru aceasta, casele aveau poduri construite în formă de „A”, cu faţa deschisă pentru a uşura transportul mărfurilor cu ajutorul unor scripeţi. Ca şi o curiozitate, aceste poduri au fost primele scene clujene ale teatrelor ambulante din Transilvania.

"Piaţa

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *