Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

Istoric

Spațiul care adăpostește muzeul a fost asigurat de casa donată de scriitorii fălticeneni, Horia Lovinescu (1917-1983) și Vasile Lovinescu (1905-1984), cunoscute personalități ale culturii românești. Casa, ce datează din anul 1850, fiind considerată monument istoric, a fost reabilitată cu fonduri de la bugetul local, lucrările fiind terminate la începutul anului 2012. În imediata vecinătate se află o altă clădire monument istoric, Casa lui Eugen Lovinescu, care datează din același an.

Fondul memorialistic al muzeului s-a îmbogățit treptat, Galeria Oamenilor de Seamă devenind în timp o frescă a vieții și creației unor personalități ale culturii, artei și științei românești.

Autori și exponate

Galeria Oamenilor de Seamă expune o serie de documente și exponate diverse, prin care înfățișează fragmente din viața și activitatea a peste 50 de personalități, oameni de cultură iluștri, originari din Fălticeni și din împrejurimi, care au trăit o parte a vieții ori au creat în acest oraș: scritorii Nicu Gane, Ion Creanga, Nicolae Beldiceanu, Mihail Sadoveanu, Horia Lovinescu, Sofia Cocea, Ion Dragoslav, Anton Holban, Nicolae Labiș, Ion Băieșu, Vasile Savel, Aurel George Stino, Nicolae Jianu, Mihail Șerban, criticii și istoricii literari Eugen Lovinescu, Vasile Lovinescu, Monica Lovinescu, folcloriștii Artur Gorovei, Mihai Lupescu, Alexandru Vasiliu Tătăruși, actorii Matei Millo, Grigore Vasiliu Birlic, Jules Cazaban, pictorii Aurel Băieșu, Ștefan Șoldănescu, Dimitrie Hîrlescu, oamenii de știință Dimitrie Leonida, Nicolae Grigorașși multi alții.

Muzeul este constituit din patru încăperi în care sunt expuse cărți, manuscrise, fotografii, tablouri, scrisori, busturi, documente și alte exponate cu valoare culturală și istorică. De asemenea, muzeul găzduiește și Centrul Cultural Româno-American, finanțat de prof. univ. dr. Eliot Sorel, cetățean american născut în Fălticeni.

Material realizat de:  Bogdan Florea

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Judete