COLEGIUL NAŢIONAL „ARANY JÁNOS” DIN SALONTA / ARANY JÁNOS FŐGIMNÁZIUM, NAGYSZALONTA

iulie 3, 2024 by

Istorie Locala

Numărul elevilor a tot crescut de-a lungul anilor, deoarece tot mai multe familii au dorit să asigure o diplomă de bacalaureat copiilor lor.

În 1919 liceul a fost preluat de către statul român. După naționalizarea școlilor, decretată la 3 august 1948, în clădire s-a înființat Școala Profesională Agricolă. În noiembrie 1955 s-a înființat Școala Medie Mixtă. Peste cinci ani Liceul Agricol a fost mutat pe Strada Șarcadului, în clădirea cazărmii militare. De-a lungul existenței sale liceul a fost transformat pe rând în Liceu Teoretic, în Liceu Industrial, respectiv în Grup Școlar Industrial. Prin hotărârea din anul 2007 a Ministerului Educației, liceul din Salonta este ridicat la rangul de Colegiu Național, incluzând din nou în titulatură și numele marelui poet salontan Arany János. /

 

Az épület alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el 1908 augusztus 26-án, a tanács által adományozott területen, ma Republicii utca. A főgimnáziumot a nagyszalontai születésű Székely László (1877. augusztus 3. – 1934. január 23.) műépítész tervezte, aki abban az időszakban Temesvár főépítésze volt. Az átadás emelkedett hangulatú évnyitó keretében történt, 1909 szeptember 1-én.

         Az első végzősök 1911-ben hagyták el az iskola padjait. 25-en voltak. Az időszak pedagógusai közül megemlítjük Viski Károly etnográfust, aki később akadémiai tag és professzor lett a kolozsvári egyetemen. Két könyvet írt a környék kultúrájáról, népművészetéről. Utódát, Szendrey Zsigmondot is érdekelte a népköltészeti alkotások megmentése. Szorgalmas tanítványai közül kiemeljük Olteanu Alexandru nevét, aki íróként vált ismertté 1920 után. A jeles pedagógusok közül még megemlítjük dr. Móczár Józsefet, aki a település 300 éves évfordulójára megírta a „Nagyszalonta 1606–1906“ című művét. A tanulók közül kiemeljük Erdélyi József költő és Kulin György csillagász nevét.

Az évek során nőtt a tanulók száma, mert minél több szülő akart a gyerekének érettségi diplomát biztosítani.

1919-ben a román állam átvette a tanintézményt. Az iskolák államosítása után, 1948 augusztus 3, az épületben létrejött a Mezőgazdasági Szakiskola. 1955 novemberében megalakult a Vegyes Középiskola. Öt év múlva a Mezőgazdasági Liceumot áthelyezték a Sarkadi útra, a kaszárnya épületébe.

Létezése során volt Elméleti Liceum, Ipari Liceum és Ipari Iskolaközpont is. A Tanügyminisztérium 2007-ben megjelent határozata főgimnáziumi  rangra emelte ezt a tanintézményt és újra felvehette a város nagy költőjének, Arany Jánosnak a nevét.

 

 

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Judete