Categorii

Cetatea medievală Piatra Șoimului

July 3, 2024 by

Istorie Locala

72

Gavrilș Movilă moare la 25 Mai 1637, iar domeniul ajunge în posesia lui Gheorghe, fiul mai mare al lui Rakoczi I, care atunci era mare căpitan al cetății Oradea.

         În 1658, Gheorghe Ștefan prelua în numele lui Constantin Șerban de la reprezentanții lui Gh. Rakoczi cetatea Piatra Șoimului , cu toate bunurile aparținătoare, pentru suma de 3232 taleri, ”bani aflători în restanță pentru cetatea Solyomko care se adaugă la cei 1000 de taleri dați mai înainte.

     În 1660, odată cu ocuparea Oradiei de catre turci, întregul Bihor va cădea în mâna noilor stăpâni, iar Cetatea Piatra Șoimului va fi predată turcil"img017"or chiar de către preotul cetății și v-a deveni bastion al stăpânirii otomane asupra acestor meleaguri.

       Între anii 1703 – 1711 domeniul a fost în propietetea lui Francisc Rakoczi al II –lea. După distrugerea cetății (1711) de catre imperiali începe o nouă eră în istoria domeniului din care se desprind mai multe teritorii: teritoriul dintre Barcău și Bistra, domeniul Borodului și domeniul Aleșdului, care ajunge în posesia familiei Bethlen.

     Astfel istoria domeniului Piatra Șoimului ia sfârșit.

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Judete