Categories
72

BISERICA ORTODOXĂ POGORÂREA SFÂNTULUI DUH DIN SALONTA / NAGYSZALONTA. A SZENTLÉLEK KITÖLTETÉSE ORTODOX TEMPLOM

Până în anul 1948 aici au slujit patru preoţi. După această dată bisericile greco-catolice au fost desfiinţate şi asimilate în comunitatea ortodoxă de către regimul comunist. Până în anii şaptezeci, uşa lăcaşului rămâne închisă. Episcopia ortodoxă înfiinţează o a doua parohie la Salonta, şi desemnează un nou preot. Biserica a fost restaurată, devenind cea mai frumoasă clădire de pe strada Aradului.

În ultimii ani s-au demarat lucrările de extindere ale bisericii. 

 

 ______________________________________________________________________

 

"Biserica
 

A nagyszalontai Aradi út elején található templomot eredetileg a néhány görög katolikus román család hitének szolgálatára szánták. Az ünnepélyes alapkőletételre 1933. október 8-án került sor, amit Ion Turdeanu, a hajlék jövendő lelkésze végzett el.

A templomot Sztarill Ferenc műépítész tervezte új-brâncovenenesc stílusban és a helybeli Kiss Mihály kivitelezte. A templomot és a két kis dísztornyos kerti bejáratot félköríves oszlopsor köti össze. Ez egyediséget biztosít az építménynek. A templom szélessége csak 7, hossúsága 18 méter, a központi kupola 15 méter magas. Az ikonosztáz és a freskók a tasnádi (Szilágy megye) Keresztesi Sámuel művei, a famunkákat Tóth Imre helybeli asztalos műhelyében készítették. A villanyszerelési munkákat a helyi Orendi Lajos végezte. Két harangot húztak fel (az egyik 120, a másik 200 kilogrammos). A templomot ünnepélyes keretek között szentelték föl 1937. október 30-án, védőszentjeként a „Szentlélek kitöltetésének” történése szerepel.

1948-ig négy lelkész szolgált ebben a templomban. Ekkor a  kommunista vezetés döntése megszüntette a görög katolikus egyházakat, beleolvasztva az ortodox közösségbe. A hetvenes évekig a templom kapuja zárva maradt. Az ortodox püspökség Nagyszalontán felállítja második, önálló parókiáját, ahova új lelkészt neveztek ki. A templomot felújították, s így a forgalmas Aradi út legszebb épületévé vált.

Az utóbbi években hozzákezdtek a templom bővítéséhez. A munkálatok még folyamatban vannak.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *