Categorii

BISERICA ORTODOXĂ ÎNĂLŢAREA DOMNULUI DIN SALONTA / AZ ÚR MENNYBEMENETELE ORTODOX TEMPLOM

July 3, 2024 by

Istorie Locala

72

Candelabrul a fost cumpărat din banii strânşi de membrii Societăţii Sfântul Gheorghe.

Biserica a fobizantin a fost executată în frescă de pictorul prof. Viorel Nimigean, în timpul păstoririi preotului Petru Benţe. Slujba de binecuvântare şi sfinţire a fost săvârşită

"biserica

"Biserica

 

  sfinţită în 1936 de episcopul dr. Nicolae Popovici al Oradiei şi a primit hramul Înălţarea Domnului, văzând prin aceasta simbolul înălţării neamului.

Pictura în stil neo-tă de episcopul dr. Vasile Coman al Oradiei, la 8 noiembrie 1981.

În memoria eroilor neamului, în 1999 în faţa bisericii a fost ridicată o troiţă din granit. 

 

 

 

 ____________________________________

          A nagyszalontai ortodox templom felépítésének egyik fontos kezdeményezője Aurel Greavu polgármester volt, aki 1928-ban meghívta Roman Ciorogariu püspököt, hogy együtt válasszák ki a helyet a templom felépítéséhez.

          1930. szeptember 20-án a hívők megvásárolják az úgynevezett Regalé épületét, amit lebontanak. Ennek a helyére építik fel a templomot.

1931. május 3-án több pap jelenlétében dr. Andrei Magieru Crişanul püspök helyezte el és szentelte meg a nagyszalontai ortodox templom alapkövét, Liviu Lărgeanu papsága idején.

A templomot Kiss Mihály helyi építész tervei alapján emelték fel, vasbetonos alapra. Az épület kereszt alakú, román és bizánci stílusban, a templomhajó felett egy 30 méter magas központi kupolával és két, lemezzel fedett toronnyal a központi bejárat fölött. A belső tér hosszúsága 24, a szélessége 9 méter.

A bútorzat a helyi Tóth Imre műhelyében készült tölgyfából. Az ikonosztász szentképeit a nagyváradi Ipari és Művészeti Iskola végzősei készítették, Nicolae Irimie rajztanár vezetésével. A templomba három harangot szereltek fel, amelyeket Aradon öntött az F.R. Hönig cég. Ezeket 1932. július 25-én szentelték föl. A misét Zaharia Moga, a nagyváradi püspökség kiküldötte tartotta.

A csillár árát a Szent György Egyesület tagjai gyűjtötték össze.

A templomot 1936-ban szentelte föl dr. Nicolae Popovici Nagyváradról és az Úr Mennybemenetele nevet kapta, ezzel is utalva a nemzet felemelkedésére.

A neobizanci stílusban készült freskókat Viorel Nimigean készítette, Petru Benţe pap idejében. Ezeket dr. Vasile Coman nagyváradi püspök 1981. november 8-án szentelte meg.

A nemzet hőseinek emlékére, 1999-ben a templom előtt egy gránitból készült emlékművet emeltek föl. 

 

 

Written By

Istorie Locala

Istorie Locala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Judete