Istorie Locala

Marți, 24 Octombrie 2023 14:00

Gheorghe Constantinescu/ Satul Mădulari martor al devenirii mele/ vol. în PDF Recomandat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Informații adiționale

 • Autor: Gheorghe Constantinescu
 • Localitate: Valcea
 • Subiect: Volum autobiografic copilăria în satul Mădulari/ Vâlcea
 • Descriere:
   

  Cuvânt înainte

  Ca fiu al satului Mădulari, din Cernișoara Vâlcii, în care am copilărit și am urmat școala generală, unde sunt mormintele părinților și o parte a rudelor, a celor ce trăiesc aici, am considerat că-mi îndeplinesc o datorie de conștiință căutând ca, printr-o modestă lucrare, să aduc o mărturie despre această așezare puțin cunoscută în trecut, dar și despre locuitorii, ce populează această zonă, care mi-au orientat pașii pe drumul devenirii mele, marcându-mi astfel existența.
  Respectându-mi până la sfințenie locurile natale, așa cum mi-am dorit, am încercat să surprind, de-a lungul timpului, imagini și fapte din locurile și împrejurimile unde înaintașii mei și-au dus traiul și în care eu însumi mi-am petrecut cei mai fericiți ani din viață - anii copilăriei.
  În plin tumult al scrierilor mele din ultima vreme revin cu această scurtă completare despre satul meu și despre oamenii frumoși care-l locuiesc, fiindcă am simțit dintr-odată nevoia s-o evidențiez separat de tot ceea ce am scris până acum despre acest subiect atât de drag mie; am făcut asta pentru a scoate în evidență rolul fundamental al satului dar și a locuitorilor lui, în formarea mea ca om.
  Cartea este structurată pe trei secțiuni. Prima secțiune, denumită “Locul sfânt pe care-l port cu mine”, cuprinde gânduri, amintiri și frământări ce duc spre satul meu natal, acolo unde mi-am trăit cea mai frumoasă parte a vieții mele. Cea de-a doua secțiune, denumită “Lumea de altădată a satului meu”, cuprinde amintiri despre lumea de demult a satului meu; mai precis, lumea din timpul copilăriei mele. Secțiunea a treia, denumită “Pași pe drumul devenirii mele”, cuprinde amintiri despre oamenii satului care     mi-au marcat existența, persoane de la care am avut de învățat și care vor avea mereu un loc special în inima mea.
  Lucrarea scoate în evidență ocupațiile, normele de conviețuire, credința, tradițiile locale, frumusețea sărbătorilor pe care consătenii mei le petreceau cu voie bună și curățenie sufletească. Este scrisă într-un limbaj accesibil, pot spune că pe înțelesul tuturor și merită să fie citită, evidențiind perioade de timp și oameni care și-au înscris numele, cu fapte ce-i onorează, în cronica localității.
  Toate mărturiile pe care le-am adunat, selectat și descris cu minuțiozitate aici, mi-aș dori să devină o zestre de debut pentru urmașii mei, care poate îmi vor urma îndemnul să cerceteze pe mai departe și să ducă la bun sfârșit ceea ce am început eu. Pentru că aici am adunat cu trudă o parte din informațiile despre satul Mădulari - sat în care am văzut lumina vieții dar și a locurilor din împrejurimi, în special cele șapte sate aparținătoare comunei Cernișoara.  
  În toate gândurile mele despre satul meu natal, acesta îmi este închipuit ca un colț de rai. Mărturie în acest sens stau o parte semnificativă din scrierile mele. Mai întâi Monografia comunei Cernişoara: Locuri, vremuri, oameni, Editura Amanda Edit, Bucureşti, 2014; Folclor din Cernişoara, Editura Amanda Edit, Bucureşti, 2015; Povestea copilăriei mele, Editura Amanda Edit, Bucureşti, 2015; Pădurea Agestului, universul unei copilării, Editura Amanda Edit, Bucureşti, 2016; O viață, o poveste, Editura Amanda Edit, Bucureşti, 2017; Mădularii Cernișoarei - satul copilăriei mele, între monografie, poveste și nostalgie, Editura Ghepardul, București, 2021 etc. 
  Așadar, locurile dragi mie din copilăria mea nu s-au îndepărtat niciodată de gândurile și de visurile mele, chiar dacă anii m-au purtat prin lume deseori departe de el.
  Desigur că am fost mereu tentat să reconstitui imagini și personaje autentice din viața mea, din marea dragoste pe care am purtat-o înaintașilor mei. 
  Cu ochii mirați, încă mai privesc în străfundurile copilăriei mele fericite petrecută pe meleagurile de vis ale satului meu. Am totul înregistrat pe retină; am fost mereu tentat să le redau în scris pentru posteritate. Undele de nostalgie mă mai răzbat și azi; mărturisesc sincer, le simt foarte puternic atunci când aștern pe hârtie amintirile mele unice. Acolo unde am putut, am intervenit cu relatări multiple a faptelor din surse diferite, ca lucrarea să capete mai multă veridicitate.
  Mi-aș dori totodată ca efortul meu să fie și un gest de omagiu și recunoștință față de toți aceia care m-au ajutat în rememorările mele, dar și o reverență pentru viitorii cititori ai acestei lucări. 
  Recunosc însă că las o sarcină meticuloasă celor care se vor dovedi mai vrednici și mai ambițioși decât mine, o treabă serioasă pe care eu, cu răbdare, am încercat s-o duc la capăt. Nu știu dacă am reușit, asta numai cititorul poată s-o spună.
  Am dorit totodată să realizez cumva un tablou al civilizației rurale pe care am cunoscut-o în aceste locuri, cu precădere în copilăria mea. Prin această lucrare am dorit să-mi expun și gândurile mele interpretând fapte, apreciind situații care au avut un rol important în lucrarea devenirii mele, meditând asupra existenței, iar uneori permițându-mi să trag unele concluzii. Am dorit să-mi relev spiritul meu preocupat de trecut, de reperele fundamentale care m-au călăuzit în viață: locul nașterii, prima copilărie, tinerețea, adolescența, drumul în viață, amurgul, cu toate întoarcerile și regretele care m-au bântuit, dar, în același timp, cu conștiința clară că nu am uitat nimic din ceea ce m-a definit ca om până la această vârstă. 
  Lucrarea de față nu este perfectă și nici completă, dar pe viitor poate fi completată cu noi mărturii. Aceasta constituie doar un început și un îndemn pentru cei care locuiesc aici și manifestă interes față de această așezare și de locuitorii ei.
  Vouă, dragii mei consăteni închin această carte; vouă acelor printre care m-am născut și alături de care, de îndată ce au mijit zorii conștiinței mele existențiale, am simțit prima dată sub talpa piciorului blândețea răcoroasă a ierbii sub arșița căldurii și asprimea tecșelelor miriștei, a înțepăturilor mărăcinilor, alergând după vaci sau după minge, după care alergam nerăbdător să mă răcoresc în unda limpede a pârâului Cernișoara!
  Cum spuneam, sunt gânduri și amintiri despre satul meu și despre locuitorii lui, care     mi-au marcat devenirea. Sunt lucruri și fapte văzute și trăite de mine, sau povestite de cei care le-au trăit și mi le-au împărtășit. Le transmit și eu mai departe copiilor și nepoților mei, sau cititorilor care vor să le afle. 
  În încheierea cuvântului meu, doresc să-mi exprim recunoștința față de cunoscutul scriitor și publicist Emilian Valentin Frâncu, pentru frumoasele cuvinte ce alcătuiesc Prefața cărții! În toată această perioadă, cât am scris cartea, mi-a fost mereu alături, m-a susținut, corectat și direcționat. Îi mulțumesc pentru stocul imens de cunoștințe, abilități și experiență pe care mi le-a împărtășit cu generozitate.

  Autorul


 • Editor: Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea
 • Contributor: Valentin Smedescu
 • Tip: text
 • Sursa: donație autor
 • Suport: altceva
 • Tip articol: Resurse utile
Citit 157 ori Ultima modificare Joi, 26 Octombrie 2023 08:33
Ești aici: Home Valcea Valcea Gheorghe Constantinescu/ Satul Mădulari martor al devenirii mele/ vol. în PDF