Istorie Locala

Miercuri, 26 Aprilie 2023 14:47

Video integral: Fundația Ogoranu și Cultul Eroilor Vâlcea/ Simpozion ,,Rezistența la neuitare. Dreptul la memorie" 31 martie 2023

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 
Vineri, 31 martie 2023, Sala de Festivități a Consiliului Județean Vâlcea a găzduit un eveniment în premieră pentru județul nostru, Simpozionul ,,Rezistența la neuitare. Dreptul la memorie". Grație Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, prin reprezentantul său domnul Florin Dobrescu, a domnului Eugen Petrescu, istoric, președintele Filialei Județene ,,Matei Basarab" Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria", a preotului Dumitru Piloiu de la Parohia ,,Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Români”, publicul care a umplut sala la întreaga sa capacitate (437 de locuri) a fost martor la evocarea memoriei sfinților români, stâlpi ai neamului nostru și a eroilor rezistenței anticomuniste din Vâlcea, în speță Muntele Arnota.
 
Momente pline de emoție artistică, de sensibilitate și trăire duhovnicească, au fost dăruite de preotul profesor doctor Dumitru Codruț Siluan Scurtu, iar actorii Gabriela și Cristi Iacob au dat glas versurilor sfinților închisorilor comuniste. Filozofului Sorin Lavric, din motive obiective, nu a putut fi prezent, însă printr-o înregistrare video ne-a explicat ,,de ce nici o jertfă nu este inutilă". Scriitorul și actorul Dan Puric a destins atmosfera prin umorul și farmecul caracteristic, iar reprezentatul Arhiepiscopiei Râmnicului ne-a amintit că suntem în preajma sărbătorilor Pascale și ne-a binecuvântat.
 
Se cuvine să aducem mulțumiri celor care au făcut posibil acest eveniment de mare trăire sufletească - pentru că interpretarea muzicală a profesorului Codruț Scurtu a fost că de fiecare dată un balsam pentru trup, inimă și suflet, iar versurile recitate de actorii Gabriela și Cristi Iacob vor rămâne în memoria noastră.
 
Mulțumiri Asociației Liga Femeilor Creștin Ortodoxe, Asociației Cultului Eroilor ,,Regina Maria", Asociației Cercetașii României, Părintelui Valerian (actorul Dragoș Pâslaru) și credincioșilor din Țânculești, Seminarului teologic ,,Sf. Nicolae " Rm. Vâlcea , preotului Misăilescu și enoriașilor săi, celorlalți preoți, doamnei Mutu Florica și grupului său, Asociației Generale a Economiștilor din România, Parcului Național Buila Vânturarița, Mănăstirii Arnota.
 
Mulțumiri invitațiilor din București, Timișoara, Sibiu. Roma, reprezentanților instituțiilor, mass-media și tuturor celor iubitori de istorie care au fost prezenți.
 
Mulțumiri deosebite doamnei Cati Elena Jijeu, care a fost pionul principal în organizarea și desfășurarea evenimentului, susținută în de aproape de Dl. Eugen Petrescu și Dl. Florin Dobrescu, ajutată de doamnele Maria Monica Brodeală și Florica Mutu, tinerilor voluntari. Mulțumiri gazdei noastre, Consiliul Județean și tuturor care au sprijinit acest eveniment.
Câteva imagini drept dovadă!
 
Maria Brodeală

Informații adiționale

  • Localitate: Valcea
  • Editor: Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea
  • Contributor: Valentin Smedescu
  • Tip: text
  • Sursa: donație Eugen Petrescu
  • Suport: video
  • Tip articol: Resurse utile
Citit 360 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2023 15:17

Media

Ești aici: Home Valcea Valcea Video integral: Fundația Ogoranu și Cultul Eroilor Vâlcea/ Simpozion ,,Rezistența la neuitare. Dreptul la memorie" 31 martie 2023