Istorie Locala

Marți, 03 Ianuarie 2023 12:39

Viața în aer liber/ Sporturile de iarnă la Râmnicu-Vâlcea/ Iorgu Arsenie în revista Rampa din 2 ian. 1925 Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După o muncă titanică de câțiva ani, cunoscutul sportan Iorgu Arsenie din R.-Vâlcea a reușit să-i convingă pe concetățenii săi că a sosit momentul ca orașul care îi adăpostește să devină un însemnat centru pentru sporturile de iarnă.

Ajutat de câțiva oameni doritori de bine, anul acesta d-nul Iorgu Arsenie a parvenit în sfârșit să organizeze concursuri de o importanță capitală.

Programul conține 8 zile de concursuri și a fost astfel alcătuit:

Duminică 4 ianuarie

Exerciții și antrenament cu skyul, bobsleigh-ul și săniuța pe dealul Capela

Luni 5 ianuarie

Concursul de sky pentru Cupa Simian (trei premii); concursuri de sky-kyoring (sky cu câini) – cu două premii.

Seara va avea loc o serbare de noapte pe lacul Zăvoi.

Marți 6 ianuarie

Concurs de patinaj: figuri pentru doamne, domni și perechi

Concurs de patinat: 500, 1500, 3000 metri         

Seara bal mascat și la Teatrul Adreani.

Miercuri 7 ianuarie

Pe dealul Capela concursuri de bobsleigh (cupa Arsenie plus două premii)

Concursuri de săniuțe pentru doamne și domni (cupa Emilia Arsenie și cupa soc. Sp. Vâlceană)

Seara se vor distribui premiile la Reg. 2 Vâlcea și apoi va urma un bal.

8, 9 - 10 ianuarie

Antrenament și concursuri între orele 10-12, fără de program, pe toate terenurile de sport.

Cinematograf, muzică și dans.

Duminică 11 ianuarie

Pe dealul Capela, concursuri de bobsleigh și săniuțe construite chiar de concurenți.

După cum se poate constata de mai sus, conținutul acestui program este câte se poate de asemănător cu cele după cari se țin concursurile din vestitele stațiuni de iarnă din occident, ca Chamonix, Davos etc.

Credem că în asemenea condiții, mulți amatori ai sporturilor de iarnă vor face deplasarea la Râmnic spre a-și pune meritele în serviciul sportului, mai ales că organizatorii au făcut toate sacrificiile posibile punându-le la dispoziție găzduire pe un preț modest ce variază între 150-200 lei pe zi (casă, masă).

Deasemenea persoanele cari vor lua masa ,,a la carte” vor beneficia de o reducere de 25% asupra prețului restaurantelor.

În afară de aceasta, pentru societăți și amatori cu resurse modeste, se vor pune la dispoziție și în mod gratuit săli curate special amenajate la internatele școlare și regiment.

Pentru înscrierea la concursuri, încartiruire și orice fel de detalii, a se adresa d-lui Iorgu Arsenie R. Vâlcea.

Membrii cluburilor afiliate la F.S.S.R. cari doresc a lua parte la aceste concursuri se pot informa sau lua relațiuni de la redacția ziarului ,,Rampa” în fiecare zi.

Sursă text: revista «Rampa»*/ 2 ian. 1925

 

Fotografii ilustrative - la https://www.facebook.com/bibliotecivalcene/posts/pfbid02AMXHMiPB53S5FQsrMcVaKCKZy4bN42rJbysZYGxbpbjynhozA67j9b1EBwBze3SVl 

 

 

&&&

«...Organizarea Jocurilor Olimpice (JO) din 1924 de la Chamonix (Franţa) stârneşte interesul boberilor români. Lipsa de fonduri a statului, pentru a sprijini participarea la aceste JO, este amplu dezbătută în presa timpului. Iorgu Arsenie îşi confecţionează un bob ("Avalanşa") şi împreună cu boberul Tita Rădulescu fac deplasarea la Chamonix. Acolo vor participa la întreceri, dar cu un bob de împrumut (tip Bachmann), cucerind trei cupe. Startul la cursa olimpică, propriu-zisă, nu-1 vor putea lua, deoarece regulamentul prevedea ca tot echipajul să provină din aceeaşi ţară, condiţie pe care nu o îndeplineau. Participând în calitate de reprezentant al Comisiei de Constituire a Federaţiei Internaţionale de Bobsleigh şi Tobboganning (FIBT) de la Chamonix în 1924, Iorgu Arsenie obţine afilierea României la acest organism sportiv internaţional...» - integral la https://www.agerpres.ro/documentare/2018/01/19/istoria-sportului-romanesc-bob-si-sanie--39777?fb_comment_id=1529991497036913_1608364202532975&fbclid=IwAR3Ja0RPIAkO8Qm1-coZlpI7ph7fST2aDooBRUxLi3hyA0rhKAnOdrwSXzg

Alte informații în conexiune - despre activitatea culturală, sportivă, filantropică etc. pe care au avut-o la Vâlcea frații Arsenie - am publicat în timp la adresele (selecție):

 

https://www.facebook.com/bibliotecivalcene/posts/pfbid0ArnuRFYwJeosBoDjWufkEeL3rZDgAeDN4kzkjT3Gzhz2MKJn7HLRPbMUxVrFtH69l

 

https://www.facebook.com/bibliotecivalcene/posts/pfbid0j9xsHQmLhUpCFsF2Ddpyejb2MFeAedJqZLfCMezB3a7M3DGuuoov87Mzoby18kGAl

 

https://www.facebook.com/bibliotecivalcene/posts/pfbid0xg6KpZmAPqMxcPoCtp6R9FeStz1BGjTax9s1fe8AdiAvVRxjCkSiYhpoJS5kuDUql

 

___________

Rampa a fost o revistă de teatru, muzică, artă și literatură, publicată la București, al cărei prim număr a apărut la 14 octombrie 1911, din inițiativa lui N.D. Cocea și Alexandru Davila, ca organ de informație, de critică și de îndrumare pentru artiști și pentru public, având ca model ziarul teatral Comoedia, care apărea în Franța. Revista și-a încetat apariția în anul 1948.

Din primul număr s-au vândut 3.000 de exemplare și a fost nevoie să se mai tipărească alte 7.000, pentru a putea satisface cererea nesperat de mare.

Între anii 1911 – 1946, Rampa a apărut de șase ori pe săptămână, iar apoi, între 1946 și 1948, săptămânal.[3]

Mult timp, revista Rampa nouă ilustrată a fost singurul cotidian de specialitate din lume. – de la https://ro.wikipedia.org/wiki/Rampa_(revist%C4%83)

Informații adiționale

  • Localitate: Valcea
  • Editor: Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea
  • Contributor: Valentin Smedescu
  • Tip: text
  • Sursa: articolul Viața în aer liber/ Sporturile de iarnă la Râmnicu-Vâlcea/ în revista Rampa
  • Limba: română
  • Suport: Hartie
  • Tip articol: Resurse utile
Citit 934 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 14:35
Ești aici: Home Valcea Valcea Viața în aer liber/ Sporturile de iarnă la Râmnicu-Vâlcea/ Iorgu Arsenie în revista Rampa din 2 ian. 1925