Istorie Locala

Joi, 06 Noiembrie 2014 12:50

Cernișoara: Biserica din Mădulari

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primele știri despre construcția unei biserici în satul Mădulari le avem din 1861, când în cimitirul satului s-a ridicat o biserică din lemn, cu Hramul Cuvioasa Parascheva”. mad 1

Biserica este construită din lemn de stejar masiv, acoperită cu șiță din brad, având clopotnița inclusă în turla acoperișului. Cu siguranță că înaintea ei a existat o altă biserică, deoarece cea din 1861 a fost nouă, într-un cimitir deja format. Pe pereții acestei bisericuțe se află o frumoasă mărturie rămasă de la înaintașii noștri, scrisă în alfabetul arhaic românesc anexă. La fel de frumoasă este și bisericuța ce încă se mai ține bine pe “picioare”, dar care din păcate, asemeni celorlalte biserici de lemn din comuna noastră este prea puțin cunoscută și apreciată. Datoria mea de creștin este, ca pe această cale măcar, să vă aduc un îndemn spre neuitare.

Unele documente atestă faptul că “a fost făcută de Tudose Cojocaru, Rada Păunescu și preînoită de Nicolae Alesu în anul 7308 (1800). În anul 1839 în Mădulari erau șapte preoți: Manu sin Dumitrașcu Zorilă, Ion sin popa Zamfir, Gligore sin Constandin Bogdan, Ion sin popa Nicolae, Constantin sin popa Stanciu, Ion sin popa Ion Romcea, Constantin sin Stoian” – I. Popescu Cilieni, p. 42.

 

Odată cu dezvoltarea comunității, s-a luat hotărârea construirii unei noi biserici din zid, în anul 1908, când au și început lucrările, sub păstorirea preotului loan Predescu.

Lucrările au durat 25 de ani și în anul 1933 în ziua de 8 noiembrie, a fost sfințită de episcopul Vartolomeu Stănescu și un sobor de preoți, biserica având hramul tot „Cuvioasa Parascheva”.

Biserica, în formă de cruce, este construită din cărămidă, acoperită cu tablă având două turle, într-una fiind și clopotnița. Pictura este realizată în ulei, iar catapeteasma are baza zidită peste care s-a aplicat o structură de lemn sculptat și pictat.

După moartea preotului loan Predescu, care este înmormântat lângă biserică, parohia a fost preluată de preotul Nicolae lonescu, care a făcut mai multe renovări bisericii, schimbând acoperișul, a construit stâlpi de susținere și a împrejmuit cimitirul.

Parohia Mădulari a fost înființată în anul 1995, prin desprinderea de Parohia Armășești. Este alcatuită din două sate Madulari și Obârsia, având 330 de familii.

În anul 1995 preotul Mihai Cîrțan a preluat parohia, după ce preotul Nicolae lonescu a trecut în rândul drepților. În același an au început unele lucrări de consolidare și refacere a picturii bisericii, la data de 8 noiembrie 1995 a fost resfințită de PS Irineu Slătineanul.

Între anii 2008 – 2010, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, preotul paroh Mihai Cârțan împreună cu enoriașii parohiei a realizat restaurarea bisericii. Lucrările au constat în: refacerea tencuielilor exterioare și parțial interioare, schimbarea învelitoarei de tablă a acoperișului, refacerea picturii interioare și exterioare, schimbarea pardoselii și realizarea încălzirii centrale a bisericii.

În data de 24 octombrie 2010, în Duminica a XXII-a după Rusalii, din încredințarea Înaltpreasfintitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfintitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii cu Hramul "Sfânta Cuvioasă Parascheva", din parohia Mădulari.

Slujba târnosirii bisericii a început la orele 09:00, după care s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de către un sobor de peste 20 de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit un preot, pe părintele diacon Adrian Barbu, pentru Biserica cu Hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Ciunget, localitatea Mălaia, județul Vâlcea.

Răspunsurile la strană au fost date de corala protoieriei Horezu condusă de părintele secretar Cristian Ana.

La eveniment au participat, părintele Marin Ion, Protoiereu de Horezu, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, preoți și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

În anul 1941 în satele de pe valea Cernișoarei funcționau trei coruri bisericești, în satele Mădulari, Armășești și Modoia, fiind recunoscute pentru valoarea repertorului prezentat.

Cercetările arhivistice, în ceea ce privește comuna Cernișoara oferă dovezi despre existenţa umană în această zonă, cu o vechime foarte mare. Însăşi documentele de arhivă, începînd din secolul al XVII-lea pînă în secolul XX, confirmă o vieţuire neîtreruptă pe aceste meleaguri, până în zilele noastre, existenţa unei populaţii numeroase, organizată social şi politic.

Monografia de faţă îşi arată şi pentru această cauză rostul şi necesitatea ei pentru viaţa comunităţii.

Anexă:

anexa 4

Informații adiționale

 • Autor:
   ---
 • Data aparitiei: Luni, 27 Martie 2023
 • Localitate: Valcea
 • Creator: ---
 • Subiect:
   ---
 • Descriere: ---
 • Editor: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
 • Contributor: Emilia Smedescu
 • Tip: text
 • Format: ---
 • Identificator: ---
 • Sursa: Gheorghe Constantinescu - Monografia comunei Cernișoara: locuri, vremuri, oameni. București: Editura Amanda Edit, 2014, p. 179-182.
 • Limba: ---
 • Suport: Hartie
 • Tip articol: Articole si studii
Citit 15331 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 13:03
Ești aici: Home Valcea Valcea Cernișoara: Biserica din Mădulari