Istorie Locala

Marți, 08 Octombrie 2013 13:15

Piatra Buhei

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Piatra Buhei

 

Încă înainte de intrarea în Câmpulung Moldovenesc dinspre Suceava pe frumosul drum naţional şi european, călătorului i se dezvăluie, în stânga sa, priveliştea marelui Rarău din al cărui creştet veghează Pietrele Doamnei. Pentru potolirea setei ajungerii acolo sus, unde vârfurile stâncilor par prinse în chiotorile cerului, drumeţul o ia spre stânga prin spatele gării din Capu Satului intrând în defileul Izvorului Alb. După circa 2 km de mers se ajunge în cheile Izvorului Alb. Acestea sunt flancate, pe partea stângă în sensul urcuşului, de o impresionantă stâncă numită Piatra Buhei, iar pe partea dreaptă, de alte stânci de dimensiuni mai mici, dar la fel de impresionante. Legenda spune că aceste stânci au fost cândva împreunate, fiind zăgaz apelor ce se scurgeau de pe povârnişurile din deal.

În apele acesteia se spune că trăia un fioros balaur, căruia i-a venit de hac un voinic, pe nume Niţucă Hălăuceanu, care, la rândul lui, ar fi fost locuitor al acestui câmp lung. Piatra-cheie a Izvorului Alb a rămas până azi, cu numele de Piatra Buhei. În idiomul local, bufniţei i se spune buhă. Atunci, demult, în vârful stâncii şi-ar fi avut cuib o astfel de pasăre, căreia nu-i tăcea niciodată gura.

În prezent, orice temerar care escaladează Piatra Buhei prin povârnişul din spatele ei, când ajunge la vârf, îşi poate clăti ochii cu frumoasa panoramă a Câmpulungului, văzută spre Soare Apune.

Piatra Buhei este un monument al naturii protejat de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a IUCN (Rezervație naturală de tip geologic şi paleontologic) situată pe teritoriul oraşului Câmpulung Moldovenesc din judeţul Suceava.

Stânca imensă (de la cota 649 metri la cota 750 metri) este un element peisagistic spectaculos şi, în acelaşi timp, un punct fosilifer de mare importanţă ştiinţifică. Pe lângă importanţa geologică şi geomorfologică, martor calcaros de eroziune cu suprafaţa de 2 ha, rezervaţia este cunoscută ca un loc tipic de cuibărire pentru bufniţă. A fost declarată monument al naturii în anul 1971.

Piatra Buhei este, la prima vedere, un pisc semeţ de dolomite ce străjuiesc de pe malul drept ieşirea pârâului din  Rarău. De interes pentru rezervaţie nu este însă numai acest element peisagistic ci şi deschiderea clară a nivelelor mezozoice de jaspuri radiolarite şi strate cu Aptychus. Fauna de Aptychus de de aici se păstrează la Muzeul de Originale paleontologice al Universităţi Alexandru Ioan Cuza Iaşi

Material realizat de: Ignea Maria Tudoriţa, cls. a VIII-a C, Scoala nr.3 ,,Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc

            Bibliografie:

1.         Vasile Svarghiu, Otilia Svarghiu – Itinerarii turistice. Câmpulung Moldovenesc şi împrejurimi.Editura AXA. Botoşani. 2012

2.         Gheorghe Popa, George Istrati – Câmpulung Moldovenesc. Monografie turistică. Câmpulung Moldovenesc.2012.

Informații adiționale

  • Data aparitiei: Marți, 08 Octombrie 2013
  • Localitate: Suceava
  • Tip: text
  • Limba: română
  • Suport: altceva
  • Tip articol: Bibliografii tematice
Citit 3970 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 13:16
Ești aici: Home Suceava Suceava Piatra Buhei