Istorie Locala

Vineri, 04 Octombrie 2013 14:23

Ruinele vechiului Humor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ruinele vechiului Humor

 

 DSC 17321

           

             Din spusele bătrânilor reiese că pe la începutul secolului al XV-lea, în perioada domniei luiAlexandru cel Bun(1400-1432),"panul Ivan vornicul care era la Humor"a înălțat o biserică de piatră pe malul unui pârâiaș, în apropiere de confluența acestuia cu râul Humor.

Vechea Mănăstire a Humorului este menţionată documentar la 13 aprilie 1415, ca o ctitorie a unui mare boier şi dregător, vornicul Ioana sau Oana. Mănăstirea s-a bucurat de atenţia deosebită a lui Alexandru cel Bun care i-a donat o selişte şi câteva sate. În documentul din 28 decembrie 1428 se arată că hotarul mănăstirii se întindea “de la strâmtura…pe Humor, în sus, până la Varf, pe amândouă laturile!”

Ştefan cel Mare s-a îngrijit in mod deosebit de Mănăstirea Humorului, donându-i moşii, odoare si manuscrise. Dintre manuscrise, se mai păstrează și astăziTetraevangheliarul de la Humor, dăruit Mănăstirii Humor în anul 1473.  Pe acest manuscrisse precizează că Ștefan cel Mare"a dat de s-a scris un Tetraevanghel cu mâna ierodiaconului Nicodim". Pe una din filele acestei cărți de cult se află o miniatură de o rară frumusețe care o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus. În partea de jos a miniaturii era pictat Ștefan cel Mare, în genunchi, oferindu-i Maicii Domnului, Tetraevangheliarul. Acesta este unul dintre primele portrete laice din Moldova.În prezent, acest manuscris este păstrat în MuzeulMănăstirii Putna.

Cercetarea ruinelor ctitoriei vornicului Oană arată că vechea biserică, de mici dimensiuni, a fost construită din piatră brută si că avea un „pronaos prevăzut cu doi pilaştri masivi in colţurile apusene, probabil meniţi să susţină o arhivoltă, prin care să se obţină reducerea planului încăperii, uşor alungită, la un pătrăt, indiciu că tinda fusese acoperită cu o calotă semisferică. Dimensiunea bisericii vechi sunt: 24 m lungime şi peste 10 m lăţime .

De la vechea mănăstire a lui Oana s-au moştenit patru icoane pictate pe lemn. După ce tătarii au dărâmat vechea mănăstire a lui Oana, în 1527, datorită nevoilor spirituale ale locuitorilor era necesar ridicarea unui alt lăcaş de cult. Este vorba de actuala biserică mănăstireacă, cu pictură exterioară, păstrată în condiţii surprinzător de bune.

Bibliografie:

 Biserici şi mănăstiri vechi din Moldova- N.Grigoraş şi I.Caproşu, Ed.Meridian,1971

Manastirea Humorului- Dragoș Corlățan,Ed.,,Cuvântul Nostru”, Suceava, 2000

Material realizat de : Buliga Ilinca, cl a 10-a B, Colegiul Alexandru cel Bun, 15 ani;

Foto: Pascovici Veronica, cl a   10-a B, Colegiul Alexandru cel Bun, 15 ani;

Informații adiționale

  • Data aparitiei: Vineri, 04 Octombrie 2013
  • Localitate: Suceava
  • Tip: text
  • Limba: română
  • Suport: altceva
  • Tip articol: Bibliografii tematice
Citit 3446 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 14:42
Mai multe din această categorie: « Vila Belvedere/Villa „Belvedere” SALINA CACICA »
Ești aici: Home Suceava Suceava Ruinele vechiului Humor